Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ: Απόλαυσις ιδιαιτέρως Ελληνική από τους ΤΑΚΙΜ



Εδώ και λίγο καιρό ανεβαίνει κάθε Δευτέρα στον άνω όροφο του "PASSPORT Κεραμεικός" το "ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ", μια μουσική παράσταση, που αξίζει να δουν όσοι αγαπούν την Ελληνική μουσική παράδοση.
Κι αξίζει να την δουν όχι μόνο για να απολαύσουν τραγούδια και μουσικές από τους ΤΑΚΙΜ, την πιο συγκροτημένη μπάντα, που εμφανίσθηκε τα τελευταία χρόνια στον χώρο της παραδοσιακής μας μουσικής. Αξίζει να την δουν γιατί η πρόταση της όλης παραγωγής ξεπερνάει, αφήνει πολύ πίσω, δηλαδή, την απλή εκτέλεση των κομματιών, επιχειρώντας να τα δέσει μεταξύ τους και, τελικά, με όλους εμάς, μέσα από μια προσέγγιση, που παντρεύει την ιστορική έρευνα με την καλλιτεχνική έκφραση. Κι έχουμε εδώ έναν γάμο, που ξεδιπλώνεται αριστοτεχνικά μπροστά στα μάτια μας, αιχμαλωτίζει όραση και ακοή, μαγεύει το θυμικό και την (κατα)νόηση ταυτόχρονα.
Τα τραγούδια, οι μελωδίες κι οι ρυθμοί, είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστά. Θα τολμούσα να πω πως είναι οικεία ακόμα και σ' αυτούς που ποτέ δεν τα άκουσαν, ποτέ δεν τα προτίμησαν συνειδητά. Δεν ξέρω αν είναι γραμμένα στο DNA, όπως συχνά λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ξέρω πως έτσι κι αλλιώς ήταν πρώτη ύλη σε νανουρίσματα και σιγομουρμουρίσματα γιαγιάδων και μανάδων πάνω από το προσκεφάλι μας, σε παιδικά κρεβάτια, τραγουδίσματα και στριφογυρίσματα ολόγυρά μας σε γλέντια γαμήλια, σε πανηγύρια και τραπέζια κυριακάτικα. Ακούσματα των όπου γης Καφέ Αμάν των Ελλήνων, που από την φύση τους μπορούν και κάνουν σπίτι τους πάσα γη και με ένα αμάν στο στόμα χαίρονται κι εκπλήσσονται ευχάριστα, με ένα αμάν λυπούνται και σπαράζουν.


 
Ωρίμασαν, λοιπόν, οι καιροί για να συγκροτηθούν τα ακούσματα αυτά σε σύνολο ενιαίο, να μπούνε σε σειρά, να συσχετισθούν χρονικά, να συνδεθούν με ιστορικά γεγονότα, εθνικές περιπέτειες και συλλογικά συναισθήματα.
Το ευαίσθητο αυτό έργο ανέλαβε ο κατ' εξοχήν αρμόδιος, ο Καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, κ. Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος ανεβαίνει στην σκηνή του "PASSPORT Κεραμεικός" αυτοπροσώπως, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αφηγητή.


Ο κ. Λιάβας, αφομοιωμένος με τους αριστοτέχνες μουσικούς, που απαρτίζουν τους ΤΑΚΙΜ και τον περιβάλλουν επί σκηνής, πότε μας κοιτάει στα μάτια πότε μας διαβάζει το σαγηνευτικό παραμύθι της Ελληνικής μουσικής κι άλλοτε πάλι σιγοτραγουδάει μαζί με τους ερμηνευτές και μαζί και μ' εμάς.
Και κάπως έτσι μας παίρνει απαλά από το χέρι μαζί του σε μια μοναδική περιδιάβαση, που κατορθώνει να μας εξοικειώσει με τους παράγοντες πίσω από τα τραγούδια, με τα γεγονότα, που τα ενέπνευσαν, με τους πατεράδες και τις μανάδες, που τα γέννησαν και μ' αυτούς που τα ταξίδεψαν απ' άκρη σ' άκρη της μητέρας πατρίδας, απ' άκρη σ' άκρη των πολλών μας χαμένων πατρίδων, απ' άκρη σ' άκρη των νέων Ελληνικών μικρόκοσμων, που στήθηκαν όπου γης από όσους πήραν το δισάκι τους στον ώμο κι αναζήτησαν νέα ζωή και νέα αρχή, χωρίς ποτέ να αποκοπούν από την αρχέγονη ρίζα τους.


Οι ΤΑΚΙΜ κι οι έξοχοι ερμηνευτές έχουν την ανεκτίμητη πρώτη ύλη και την τιμούν όπως της αξίζει, με γνώση, με σεβασμό, με μεράκι, καθώς ένα κουβάρι λεπτής χρυσής κλωστής ξετυλίγεται και πλέκει τα τραγούδια το ένα με τ' άλλο κι όλα μαζί, έτσι ώστε, στο τέλος της βραδιάς, φεύγοντας και σιγοτραγουδώντας, να ξέρουμε γιατί και πώς γεννήθηκε κι αναπτύχθηκε αυτή η πτυχή της μουσικής παράδοσής μας, γιατί και πώς αφομοιώθηκε αυθόρμητα κι αβίαστα στο ενιαίο σύνολο, που λέγεται Ελληνικός λαϊκός πολιτισμός.
Ένα σύνολο που χάρις σε καλλιτέχνες, όπως οι ΤΑΚΙΜ, και σε μελετητές, όπως ο κ. Λιάβας, τελεί σε ένα διαρκές γίγνεσθαι.










Όλη η φωτογράφηση της παράστασης εδώ. 
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com