Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Δεκαπενταύγουστο, στο Αβδού


Το Αβδού είναι ένα μικρό, καλοδιατηρημένο, χωριό σχετικά κοντά στο Ηράκλειο. Το τοπωνύμιο οφείλεται πιθανότατα στον προφήτη Αβδιού, του οποίου Ναός υπήρχε, κατά την παράδοση, στη θέση «Λινές».
Το χωριό απλώνεται στην μέση του κάμπου της Λαγκάδας, 40 χλμ. από το Ηράκλειο, και παράγει κυρίως λάδι. Είναι γνωστό ως γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου και Μεσαιωνοδίφη, Στέφανου Ξανθουδίδη (1864-1928), ο οποίος, πέραν του αρχαιολογικού του έργου, μας άφησε σπουδαία κριτική, εκλαϊκευμένη, έκδοση του "Ερωτόκριτου", καθώς και εκδόσεις του "Φορτουνάτου" και της "Ερωφίλης". Η προτομή του Στέφανου Ξανθουδίδη κοσμεί την πλατεία απέναντι από την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.  
Το Αβδού σφύζει από ζωή - ιδιαίτερα το καλοκαίρι, καθώς οι ντόπιοι επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και μετέχουν σε πληθώρα παραδοσιακών εκδηλώσεων και εορτών, που οργανώνονται από τον δραστήριο τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. 
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως στοιχείο του χωριού, και ασφαλώς το πρώτο, που παρατηρεί ο επισκέπτης, είναι οι παραδοσιακού ύφους, ξύλινες, πινακίδες, που έχουν τοποθετηθεί σε σχεδόν όλα τα κτίσματα. Μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη πινελιά, οι πινακίδες αυτές, που ενημερώνουν για το τι κατάστημα ή άλλη εγκατάσταση υπήρχε εκεί, ποιός ήταν ο ιδιοκτήτης και με ποιό υποκοριστικό μπορεί να ήταν κοινά γνωστός.   
Οι φωτογραφίες, που ακολουθούν, δίνουν μιαν εικόνα του Αβδού, όπως το γνώρισα με συννεφιά, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 2017.    






































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com