Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Για τον Χρήστο Πασαλάρη δυό λόγια οφειλόμενα




Από την περασμένη εβδομάδα, ο κόσμος της Ελληνικής δημοσιογραφίας και της δημόσιας ζωής είναι αναντίρρητα φτωχότερος. Φεύγοντας από την ζωή, ο Χρήστος Πασαλάρης, "γείτονας" στο Παλαιό Φάληρο και, το κυριότερο, αναγνωρισμένος δάσκαλος της δημοσιογραφίας, άφησε ένα κενό δυσαναπλήρωτο. 
Παρατηρώντας εδώ και πολλά χρόνια την συνολική του πορεία, θαρρώ πως η πιο ακριβοδίκαιη και πιθανότατα η πιο τιμητική για τον ίδιο κρίση ήταν ο χαρακτηρισμός του ως δάσκαλου, ακόμη και Πρύτανη της Ελληνικής δημοσιογραφίας. Ίσως κάνω λάθος, αλλά, δεν θυμάμαι κάποια προσωπική του δημοσιογραφική του επιτυχία. Θυμάμαι, όμως, πολύ καλά το ότι από τα χέρια του αναδείχθηκαν φουρνιές και φουρνιές σπουδαίων ρεπόρτερς, δημοσιογράφων και αρθρογράφων, όπως ο Γιώργος Λιάνης, ο Νίκος Μαστοράκης, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Νίκος Χατζηνικολάου και άλλοι ων ουκ έστιν αριθμός, θυμάμαι πως πέρασε από το σύνολο σχεδόν των Ελληνικών εφημερίδων, όπου καταξιώθηκε σε διευθυντικές θέσεις, θυμάμαι, πρωτίστως, την πατριδολατρεία του, την βαθειά γνώση της Ελληνικής ιστορίας, τους χαμηλούς τόνους και την μετριοπάθεια των άρθρων του, την διαρκή έκκληση για συναίνεση των πολιτικών και κοινωνκών δυνάμεων, την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας, μέσα στις πιο σκοτεινές της ώρες. 
Το τελευταίο του βιβλίο, διόλου συμπτωματικά, έφερε τον τίτλο "ΚΑΘΕ ΠΑΛΙΟ ΝΑ ΣΒΗΣΤΕΙ" και παρουσιάστηκε επίσημα στον πολυχώρο πολιτισμού του Δημαρχείου Π. Φαλήρου την 10/1/2015, μόλις λίγες μέρες πριν από τις Εκλογές, που θα έφερναν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Από την εκδήλωση αυτή προέρχεται και η φωτογραφία, όπου ο αείμνηστος Χρήστος Πασαλάρης εικονίζεται με τον Νίκο Χατζηνικολάου και τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Π. Φαλήρου, κ. Διον. Χατζιδάκη, δεξιά. 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν ότι όλες οι δημοσιογραφικές γενιές, ο χώρος του πολιτισμού και όλες οι πολιτικές παρατάξεις, στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα τότε, έσπευσαν να τιμήσουν τον παλαίμαχο, αλλά πάντα ενεργό, δημοσιογράφο, με εξέχοντες εκπροσώπους τους. Τρεις Πρόεδροι Βουλής, οι κκ. Κακλαμάνης, Σιούφας και Μεϊμαράκης ήταν εκεί, όπως και ο μετ' ολίγον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, η Κα Κατερίνα Παναγοπούλου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Μίμης Πλέσσας με την σύζυγό του, ο Β. Βασιλικός, η Σοφία Βούλτεψη και ο Γιώργος Λιάνης και άλλοι πολλοί. 
Ο Χρήστος Πασαλάρης άφησε σίγουρα το στίγμα του στον χώρο, τον οποίο υπηρέτησε. Ελπίζω μόνον να άφησε και το μετριοπαθές πνεύμα της γραφίδας του στον δημόσιο λόγο και να μην το πήρε οριστικά μαζί του...

Υ.Γ.: Η κηδεία του Χρήστου Πασαλάρη θα γίνει την Τετάρτη, 14 Μαρτίου, στις 2 μμ, στην Παναγίτσα του Παλ. Φαλήρου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com